Slide Expertise

haaruitval

Ongeveer 70% van de mannen en 40% van de vrouwen krijgt ooit te maken met een vorm van haaruitval. Er zijn verschillende vormen van haaruitval. De meest bekend is Alopecia Androgenetica (erfelijke haaruitval). De oorzaak is het hormoon dihydrotestosteron DHT. Bij mannen leidt deze vorm van erfelijke kaalheid tot de bekende inhammen of een groter wordende kale plek op de kruin. Alopecia Areata = pleksgewijze haaruitval en ontstaat vaak na spanningen. Er komen dan volledige kale plekken op het hoofd, wenkbrauwen of andere lichaamsdelen voor.

 

Ook kan haarverlies voorkomen na:

– Corona (zie pagina corona en haaruitval)

– Ziektes / psychische aandoeningen

– Trichotrillomanie = dwangmatig trekken aan de haren

– Littekens

– Telofeen effluvium = haaruitval na stress, heftige koorts, corona.

– Psoriasis

– Medicijnen

– Chemotherapie

– Ijzertekort

– Operatie of bevalling

– Slecht werkende schildklier

– Slechte conditie van de hoofdhuid

– Te laag gewicht

– Crash dieet

 

Bij vrouwen ontstaat het haarverlies in de meeste gevallen tijdens de overgang. Haaruitval is bij vrouwen meer verspreidt over het hoofd (diffuus) dit betekend dat de haren zo schaars worden dat de hoofdhuid zichtbaar wordt.

 

Wat kun je eraan doen?

Om voortschrijdende erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica) te voorkomen moet de omzetting van testosteron naar DHT dihydrotestosteron geremd worden. De DHT tast de haarzakjes aan waardoor de haren uitvallen. Door de haarzakjes te beschermen normaliseert de haaruitval en worden dunne haren weer dikker, langer en donkerder. Hoe vroeger je de behandeling start hoe meer kans op slagen je hebt.

Mediceuticals heeft een speciale lijn voor haaruitval bij mannen en vrouwen.